Minnesutställning med Bengt Eriksson 1932-2014
Öppet 3/4 till 12/4 kl.11-17

Bengt Eriksson gick Skånska målarskolan på 50-talet och utvecklade ett genremåleri som rör sig mellan abstraktion och realism med stor kärlek till landskapet på Österlen. Det är ett drivet landskapsmåleri som visas.

Modern kom från Valleberga och otaliga resor gick öster ut med övernattningar i det trivsamma Simrishamn. Det är ett fascinerande konstnärsöde. Det är polisen uppvuxen på Seved i Malmö som sökte sig till konsten och det öppna landskapet på Österlen.

I unga år köpte Bengt en kopia av holländskt 1600-talsmåleri. Genom detta upptäckte han en annan värld och hittade sin väg och uttryck genom konsten.

Sträng var han, med att aldrig visa sitt måleri och sträng med vilka förändringar i samhället som var bra. På slutet av sitt liv växte vänskapen till den i släkten ingifte främlingen Takao Momiyama. De förenades i sitt intresse för svensk design, hantverk och europeisk konst. En öppning i den stränga återhållsamheten visade sig, och de två bestämde att göra en utställning med Bengts måleri. Den förgörande parkinsonsjukdomen hann dock före och tog Bengts liv i augusti 2014.

momiyama butik och showroom med textilt hantverk är också öppet.
Välkomna – mellan Gislöv och Gislövs Stjärna, Simrishamn

Bengt_Eriksson4a